5 Ağustos 2011 Cuma

Kimler Ücretli ve Vekil Öğretmen Olabilir ?


Vekili yada ücretli öğretlenlik üniversite mezunları için umut kapısı oldu tam anlamıyla. Kimler başvuru yapabilir? Başvuru tarihleri? Başvuru şartları? İşte Ücretli veya vekil öğretmenlik başvuru şartları...

1. Vekil Öğretmenlik 657 Sayılı Kanunun 86. Maddesi çerçevesinde vekil öğretmen istihdamı yapılabilmektedir. Buna göre 86. Madde de boş ilkokul öğretmenliği kadrolarına (yaz tatili hariç) açıktan vekil atabileceği hüküm altına alınmıştır. 

Vekil öğretmenlik istihdamında prosedür şöyledir: Herhangi bir yerdeki açık sınıf öğretmenlği kadrosunun bulunması halinde, vekil öğretmen olmak isteyen kişiler açık kadronun bulunduğu yere İl/İlçe Milli Eğitim Müdrülüğüne yazılı olarak başvururlar. İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü talebi uygun görürse, mülki idare makamlarından(Kaymakamlık ve Valilik) ve bütçe uygulama talimatı hükmü gereğince Maliye Bakanlığından izin alarak ilgili kişiyi vekil öğretmen olarak atar. Vekil öğretmen olarak açıktan atananlara, atandıkları göreve tekabül eden maaşın üçte ikisi verilir. Açıktan vekil olarak atananlar, 657 sayılı Kanunla memurlara tanınan sosyal haklardan yararlanırlar( Tedavi giderleri, emekli sandığı primleri vs.) Açıktan vekil olarak atanacaklarda, asilde aranan şartlar aranmayabilir. Yani 4 yıllık sınıf öğretmenliği bölümü mezunları sınıf öğretmenliğine atanabilmekte iken, vekil öğretmenlikte, lise mezunu veya iki yıllık yüksek okul mezunları da vekil öğretmen olarak atanabilir.

2. Ders Ücreti Karşılığı Görevlendirme 657 sayılı Kanunun 89. maddesi “Ders ücreti Karşılığı görevlendirmenin” yasal dayanağıdır. 657 sayılı kanunun 89.maddesinde bu husus “Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile üniversite ve akademi ( Askeri akademiler dahil), okul kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda vb. kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir.” şeklinde yer almıştır. Bu hüküm çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı 16.12.1998 tarihinde çıkardığı “Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar” ile Ders ücreti karşılığı görevlendirmelerle ilgili olarak belirli esaslar tespit etmiştir. Buna göre; Öğretmen sayısının yetersiz olması halinde öğretmen olmayan ancak yüksek öğrenim görmüş kişilere 

1- Okul öncesi, ilköğretim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate, 
2- Orta öğretim kurumlarında (Lise) haftada 24 saate kadar, Ekders görevi verilebilir. Diğer taraftan uzman ve usta öğretici olarak nitelendirilen kişilere haftada 40 saate kadar, okul öncesi, mesleki ve teknik orta öğretim ile çıraklık ve yaygın eğitim kurumlarına ek ders görevi verilebilir. Bu konudaki Prosedür Şöyledir; Ders ücreti karşılığı görevlendirilmek isteyenler açık bulunan kadrolar için okul müdürlerine başvururlar. Okul müdürü, ihtiyaç olması halinde İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüde Kaymakam veya Valilikten izin almak suretiyle ilgili kişi ders ücreti karşılığı görevlendirilebilmektedir. 
Müracaat için gerekli belgeler; 
Diploma veya Mezuniyet belgesi fotokopisi 
Nufus cüzdanı fotokopisi 
KPSS sonuç belgesi veya bilgisayar çıktısı 
Cumhuriyet savcılığından sabıka kayıt belgesi 
Erkek adaylar için askerlik durum belgesi 
1 adet vesikalık fotoğraf Sağlık raporu (Sağlık ocağından) 
İkametgah belgesi 
Ön lisanas mezunlarının mezuniyet başarı puanını gösterir belge. 

(Atamadaki sıralama; Öncelik Kpss girmiş sınıf öğretmenleri ile başlıyor daha sonra kpss puanı olmayan sınıf öğretmenleri, ikinci öncelik türkçe öğretmenlerinin tabi bunlarda kendi aralarında kpss puanı almış ve almamış olarak sıralanacak arkasından öncelik sırasını türk dili edebiyatı mezunları alıyor. Fen edebiyat mezunlarıda şöyle sıralanıyor, formasyonu ve kpss olan öncelik sahibi sonrasında formasyonu olmayan, kpss olmayan diye devam edicek.)

Ücretli öğretmen nasıl görevlendirilir?
Ücretli öğretmenlik başvuruları ağustos ayında başlamakta olup ihtiyaç doğrultusunda uygun adayları seçmeye gidilir. Eylül ayında
kadrolara gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra kalan açığa göre bu seçim yapılmaktadır. Başvurular İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine yapılır.

Ücretli öğretmen göreve nasıl başlar?
Ücretli öğretmenler, il/ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından ulaşılıp göreve başlayacağı tebliğ edilir eğer öğretmen adayı kabul ederse kurumuna gelip gerekli yazışmalar yapıldıktan sonra SSK girişleri yapılır ve resmen göreve başlamış olur.

Ücretli öğretmen ne zaman sevk alabilir?
Öğretmenimiz 30 gün çalışıp ve sigortası yatarsa ancak o zaman sevk alabilir. 30 günü dolan öğretmen kurumunda düzenlenen ( il/ilçe ) evrakını alıp en yakın SKK bürosuna gidip muayene olma hakkını elde etmektedir.

Ücretli öğretmenlerin izin durumları nasıldır?
Ücretli öğretmenler 3 günden fazla rapor kullanamazlar kullanmaları durumunda ise yerlerine yeni öğretmen atanmaktadır. Ayrıca doğum yapan öğretmenin yerinde de öğretmen alınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder