9 Eylül 2011 Cuma

2011-2012 Yılında Pedagojik Formasyon Veren Üniversiteler


Kpss 2012Kpss 2012
ÜNİVERSİTELERKONTENJANLAR
-Adıyaman Üniversitesi250
-Adnan Menderes Üniversitesi250
-Ahi Evran Üniversitesi250
-Akdeniz Üniversitesi250
-Ankara Üniversitesi500
-Anadolu Üniversitesi300
-Atatürk Üniversitesi500
-Balıkesir Üniversitesi250
-Bahçeşehir Üniversitesi250
-Celal Bayar Üniversitesi250
-Cumhuriyet Üniversitesi250
-Çanakkale Onsekiz mart Üniversitesi250
-Dicle Üniversitesi250
-Dokuz Eylül Üniversitesi500
-Dumlupınar Üniversitesi250
-Ege Üniversitesi500
-Erciyes Üniversitesi250
-Eskişehir Osmangazi Üniversitesi250
-Fatih Üniversitesi250
-Fırat Üniversitesi250
-Gazi Üniversitesi500
-Gaziantep Üniversitesi250
-Gaziosmanpaşa Üniversitesi250
-Harran Üniversitesi250
-İnönü Üniversitesi250
-İstanbul Üniversitesi500
-Kafkas Üniversitesi250
-Karadeniz Teknik Üniversitesi250
-Kırıkkale Üniversitesi250
-Kocaeli Üniversitesi250
-Marmara Üniversitesi500
-Mehmet akif Ersoy Üniversitesi250
-Mersin Üniversitesi250
-Muğla Üniversitesi250
-Ondokuz Mayıs Üniversitesi500
-Pamukkale Üniversitesi250
-Rize Üniversitesi200
-Sakarya Üniversitesi500
-Selçuk Üniversitesi500
-Trakya Üniversitesi250
-Uludağ Üniversitesi250
-Uşak Üniversitesi250
-Yıldız Teknik Üniversitesi500
-Yüzüncü Yıl Üniversitesi250
-Zonguldak Karaelmas Üniversitesi250
Yukarıda görüldüğü üzere Yüksek Öğretim Kurumu tarafından pedagojik formasyon sertifika açmaları onaylanan üniversitelerin listeleri ve kontenjanları bulunmaktadır.Mevcut durumda önümüzdeki yıl formasyon programı açacak olan üniversiteler 45 adettir.45 tane üniversiteye ait olarak bazı üniversitelere 500,Anadolu Üniversitesine 300 ve diğer üniversitelere 250'şer adet olmak üzere toplamda 12.050 adet kontanjan açılmıştır.2011-2012 yılı için mezunlara yönelik pedagojik formasyon sertifika programı açacak olan üniversiteler yukarıda belirtilmiş olup,merak konusu olan bu üniversitelerin haricinde başka üniversitelere formasyon eğitimi açma izini verilip verilmeyeceğidir.
Peki Yök,Formasyon Programı Açmaları İçin Diğer Üniversitelere Neden İzin Vermiyor?
Diğer Üniversitelerin formasyon programı açamıyor olması 2 sebepten kaynaklanmaktadır:
  • Üniversite Formasyon Programı Açmak İçin Başvuruda Bulunmamıştır;
Üniversitelerin pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı açmamasının birinci sebebi budur.Üniversiteler gerekli koşulları sağladıkları halde,Yök'ten böyle bir talep bulunmadıkları takdirde,Yök üniversitelere açma yetkisi vermemektedir.Üniversiteler,bu programı açmak için Yök'e bizzat başvuruda bulunmaları gerekmektedir.Üniversitelerin başvuruları sonucunda Yök gerekli kriterleri sağladığını onayladığı takdirde,formasyon eğitimi açma izni vermektedir.Bu bağlamda bazı büyük üniversiteler bu şekilde bir başvuruda bulunmadığı için formasyon programı açmamaktadırlar.
  • Üniversitelerin Eğitim Bilimleri Kadroları Yök'ün Belirlediği Kriterlere Uymamıştır;
Üniversitelerin pedagojik formasyon eğitimi açabilmesi için,formasyon programı esnasında okutulan derslere ait öğretim kadrosunun tam olması gerekmektedir.Yök'ün formasyon programı için belirlemiş olduğu,14 adet ders için,o derslere ait  ayrı ayrı  branş uzmanı öğretim görevlileri olması gerekmektedir.Eğer üniversitelerin Eğitim Fakültelerinde bu derslerin her biri için branş uzmanı bulunmadığı takdirde,Yök'e başvuru yapılsa bile Yök program açma izni vermemektedir.
  • Sonuç
2011-2012 yılında formasyon programı çacak olan üniversitelerin listeleri,kontenjanları ile birlikte verilmiş olup,bunların haricinde önümüzdeki yıl formasyon açabilecek üniversitelere dair genel izlenimler verilmiştir.Yukarıda açıkladığımız bilgiler çerçevesinde,önümüzdeki yıl için formasyon programı açacak olan üniversite sayısında artış olabilecektir.
Örnek verecek olursak;

Giresun Üniversitesini ele aldığımızda,2009-2010 yılında Tezsiz Yüksek Lisans şeklinde pedagojik formasyon eğitimi vermiş olup,2010-2011 yılında eğitim bilimleri kadrosu yetersiz olduğu için Yök'ten gerekli izini alamamış ve formasyon programını açamamıştır.Yine aynı şekilde bu siteden de duyurmuş olduğumuz,2. Dönem için formasyon programı açacağını belirten Erzincan Üniversitesi'de Yök tarafından istenen gerekli kadroya sahip olmadığı için program açamamıştır.Yök'ün kriterlerini sağlamak için Ocak ayı başlarında Eğitim Fakültesinde görev yapmak üzere  Öğretim Görevlisi ilanı vermiş,yine öğretim görevlisi kadrosunu dolduramadığı için formasyon programı açamamıştır.Bunun gibi birçok üniversite yukarıda belirtmiş olduğum nedenlerden dolayı formasyon programı açamamış ve Eğitim kadrolarını kriterlere uygun hale getirmek için öğretim görevlisi alma yoluna gitmişlerdir.Bu şekilde pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı başvuruları başlayana kadar kriterleri sağlayan üniversiteler de formasyon programı açabilecektir.


Güncelleme=1


Yukarıda bahsedilen yazı üzerine bir takım yanlış anlaşılmaların olduğu gözükmektedir.Konuyu daha ayrınıtlılı açıklamak gerekirse;belirtilen üniversiteler ve kontenjanları geçen sene pedagojik formasyon eğitimi için Yök'ten gerekli izni alarak,2010-2011 yılında açmış üniversitelerdir.Nitekim listeler, Yök'ün sitesinde de 2011 veya 2010 olarak belirtilmeden verildiği için,önümüzdeki yılda da bu üniversitelerin formasyon açabileceği kanaatine vardığımız için bu listeyi hazırladık.Yök'ün resmi sitesinde yukarıda verdiğimiz listenin başlığı"MEZUNLAR İÇİN PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI AÇILAN ÜNİVERSİTELER" şeklindedir.Yani resmi sitede de yıl olarak belirtilmemiştir. Aslında listeyi yayınlama amacımız,formasyon açabilecek üniversitelerin hangi kriterlere göre bunu sağladığını belirtmeye çalışmak idiyse de  bir çok kişi tarafından yanlış anlaşılmalara maruz kalındığı görülmüştür.

Diğer önemli husus,yukarıda bahsetmeme rağmen tekrarlamak isterim ki;yukarıda belirtilen listeye,formasyon başvuruları başlayana kadar yeni üniversiteler eklenebilir.
Nasıl Pedagojik Formasyon Alınır?
Ülkemizde eğitim fakültesi mezunları, üniversite eğitimleri esnasında pedagoji dersleri alarak öğretmen olabilecek durumda mezun olurlarken, diğer fakültelerin mezunları isterlerse ayrıca “Pedagojik Formasyon” eğitimi alabiliyorlar.
Önceki yıllarda üniversitelerde açılan 1 ya da 1,5 yıl süren tezsiz yüksek lisans programları ile bu eğitimi alıyorlarken YÖK’ün aldığı bir kararla 2010–2011 eğitim öğretim yılından itibaren pedagojik formasyon, yüksek lisans eğitimi ile değil, sertifika eğitimi ile verilecektir.
2010–2011 eğitim öğretim yılına kadar fen-edebiyat fakülteleri mezunları bu eğitimi alabiliyorlardı. 28.01.2010 tarihli T.C. YÖK kararı gereği, hangi fakülteden ya da bölümden olduğuna bakılmaksızın öğrenci iken ya da mezuniyet sonrası gerekli koşulları sağlayan tüm fakültelerin ve tüm bölümlerin öğrencileri pedagojik formasyon eğitimi alabilecekler.
Geçmiş yıllarda sadece mezuniyetten sonra alınabilen bu eğitim,28.01.2010 tarihli karar gereği bundan sonra öğrencilik devam ederken alınan ek dersler ile de alınabilecek.
Yeni Yönetmelik: Formasyon Yüksek Lisans Programları Kaldırıldı!
Yeni yönetmeliğe göre, formasyon eğitiminde köklü değişiklikler yapıldı:
Öncelikle, bundan böyle formasyon eğitimi tezsiz yüksek lisans programları ile değil “sertifika programı” şeklinde verilecek. Yönetmeliğin en köklü değişikliği bu.
Artık sadece fen-edebiyat fakültelerinin mezunları değil, bütün fakültelerin ve bütün bölümlerin mezunları “öğretmenlik eğitimi” alıp devlet okullarında öğretmen olarak atanabilme hakkı kazanacaklar. Bu durum, fen-edebiyat mezunu olmayıp öğretmen olabilme şansı tanınan kişilerin elbette mutluluğuna sebep oldu. Diğer yandan ise yoğunluktan dolayı zaten atanamayan binlerce eğitim fakültesi mezunu durumdan rahatsızlık duyuyor.
Bunun dışında eskiden sadece mezun olduktan sonra alınabilen bu eğitim, bundan sonra öğrenci iken de alınabilecektir. Her üniversitenin“formasyon sertifikası” eğitimi veremeyecek olması, okuyan öğrencilerin eğer kendi üniversitelerinde bu eğitim verilmiyorsa ne yapacakları konusu da henüz netleşmiş değil. Formasyon veren üniversiteler her yıl YÖK onayı ile ilan edilecek ve bu durumda her yıl formasyon veren üniversiteler değişiklik gösterecek. 2010 yılında bu eğitimi verecek üniversiteler henüz açıklanmadı ancak eğitim fakültesi ya da eğitim bilimleri bölümleri bulunan birçok üniversitenin verebileceği belirtiliyor.
Yeni yönetmeliğin en çok tartışılan maddesi ise “en az 2.5/4.0” not ortalaması şartı konulması olarak belirtiliyor. Bu şarta göre geçmişte mezun olmuş ve ortalaması 2.5 altında olanlar hiçbir şekilde bu eğitimi alamıyorlar. Yani geçmişte kazanılmış hakları olan bazı fen-edebiyat mezunları da burada bir hüsranla karşı karşıyalar.
YÖK, yapacağı düzenlemelerle belki de mağduriyetleri giderecek bir hale sokacaktır bu yönetmeliği.
Kısaca Özetlemek Gerekirse:
Eskiden Pedagojik Formasyon Şu Şekilde Alınıyordu:
Lisans eğitimini tamamlayan fen-edebiyat fakültesi mezunları, ALESsınavına girerler ve aldıkları puan yeterliyse üniversitelerin Ortaöğretim Alan Öğretmenlikleri olarak adlandırılan tezsiz yüksek lisans programlarına başvurur ve kabul edilirlerse 1 ya da 1,5 yıl süren bir tezsiz yüksek lisans eğitiminin ardından pedagojik formasyona sahip olup öğretmen olarak atanabilme hakkı kazanırlardı.
2010-2011 Eğitim Öğretim Yılından İtibaren Formasyon Eğitimi Aşağıdaki Gibi Alınacaktır:
Eğer öğrenci iseniz; ağırlıklı not ortalamanız en az 2,5/4 ve alttan başarısız ders sayınız en fazla 2 ise, 5. Yarıyıldan itibaren başlayarak ve toplamda 4 yarıyıla yayılacak şekilde ek dersler (formasyon dersleri) alarak öğrenciliğiniz sırasında aynı zamanda formasyon eğitimi alabileceksiniz.
Eğer mezun iseniz ve lisans mezuniyet ortalamanız en az 2,5/4 ise doğrudan bu eğitimi verebilecek üniversitelere başvurarak mezuniyetinizden sonra da formasyon eğitimi alabileceksiniz.
YÖK, hangi üniversitelerin “Formasyon Eğitimi Sertifikası”verebileceğini her yıl yapacağı kontroller ile belirleyecek ve bu durumda formasyon sertifikası eğitimi verebilecek üniversiteler her yıl değişiklik gösterebilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder