9 Ocak 2012 Pazartesi

Kpss 2012'ye Çalışma Taktikleri ve Etkili Çalışma Yöntemleri

Kpss 2012
KPSS hazırlanan  çoğu memur adayının  ortak şikayet noktalarından başı çekeni neden ders çalışamıyorum? bu makalede kpss konularını nasıl çalışabileceğiniz hakkında oldukça ipucu bulacaksınız,sıkılmadan okumanızı tavsiye ederiz.
KPSS'ye hazırlanıyorsunuz fakat nerden ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsunuz.İşte size KPSS çalışma hakkında bazı püf noktaları..
1) Çalışmaya başlamadan önce  bir önceki yılda çıkmış kpss sorularını alın ve hepsini çözün doğrularınızı yanlışlarınızı  bulun, hangi konularda eksikleriniz çok veya en çok hangi dersde zorlandınız?  Eksiklerinizi bir yere not edin. Böylece Seviyenizi öğrendiniz.
2) Hangi  seviyede olduğunuzu öğrendikten sonra  çalışmaya başlayacağınız kaynakları belirleyin çok kaynaktansa az ve kaliteli kaynak kitaplar almanızı tavsiye ederiz, böylece kaynak yığınları arasında  kaybolup hangisinden başlayacağınızı düşünmek yerine belli kaynaklar hedefleyip bunları bitirmeye çalışmanız  daha avantaj sağlayacaktır.
3) Kaynaklarınızı belirledikten sonra , KPSS sınavına nekadar bir zaman kaldığını hesaplayarak her ay için bir çalışma programı yapmanız fakat  program yaparken sadece içinde bulunduğunuz ay ile ilgili bir program yapmanız daha verimli olacaktır. Çünkü sizin için önemli olan şimdilik içinde bulunduğunuz ay dır ve bu ayı en  verimli  şekilde geçirmenizdir.Mesela bu ay şu dersleri ve şu konuları bitireceğim ve şu kadar test çözeceğim gibi bir plan yapabilirsiniz.
4) Bir aylık programınızı yaptınız sıra günlük programda, KPSS de kesin başarı kazanmak istiyorsanız aksatmamanız gereken bir günlük program şart.Bir gün aslında azımsanmayacak kadar önemli bir zaman dilimi (  her ne kadar önemsiz gibi görünse de) Çünkü  saatler birbirini kovalamazsa  günler, günler birbirini kovalamassa aylar oluşmaz, mesela hayatınızdan bir günü silebilir veya durdurabilir veya geriye alabilirmisiniz ? bu yüzden her gününüzün ayrı bir yeri ve önemi vardır.Günlük yapacağınız işler bir ayınızın nasıl geçeceğini de aslında haber verir hep yarınlara ertelediğimiz işler aslında ertelediğimiz bir hayatın da habercisidir. İşte bu yüzden ne olursa olsun mutlaka bir planınız olsun. Planlarınız da günlük olsun her akşam yatarken veya sabah kalktığınızda hemen planınızı oluşturun bugün şukadar ders çalışacağım,  şu kadar soru çözeceğim gibi.
5) Planınızı da yaptınız ve günlük olarak ders çalışmaya başladınız.Konu çalıştıktan sonra asla ve asla konunun ardından konuyla ilgili alabildiğine soru çözmeyi unutmayın.Sadece konu  çalışması yeterli değildir..Çözeceğiniz her soru yeni bir bilgi demektir ve yanlış yapma olasılıklarınızı azaltan bir etkendir.
6) Konuları çalıştınız ve bitti ama sakın konuların bitmesi için son ayı beklemeyin mutlaka konularınızı son aydan önce bitirin ve son bir ay kala sadece  deneme sınavları ve daha önceki yıllarda çıkmış kpss sorularının tümünü çözmeye çalışın.
7) Tüm bunları yaptınız ve sınav zamanı geldi çattı, ohalde tek yapmanız gereken kazanacağınıza inanarak sınava girmek ve  emeğinizin karşılığınız almak.
Bu sınavlarda başarılı olmak test çözme becerisi kazanmayı gerektirir. Çünkü bu sınava müracaat eden aday sayısı her yıl artmakta kontenjanlarda sınırlı kalmaktadır. Yani kazanmak her yıl bir önceki yıla göre daha da güçleşmektedir. Bu güçlüğün üstesinden gelmek için adayın sınav süresince yaptığı netlerin yüksek olması gerekir.
Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni genellikle bilgi eksikliğinden değil, sorulara yaklaşım tarzından veya soru sitiline aşina olmamaktan kaynaklanır. Test tecrübesi sınav sonucunu etkileyen en önemli etkenlerdendir. Test çözme tekniğini iyi bilmek istenen sonucun alınmasını büyük oranda sağlayacaktır.
Sınavdan önce çözülen yüzlerce hatta binlerce sorunun oluşturduğu bilgi birikimi adayın sınavda başarılı olmasını sağlar. Çünkü çözülen her soru gerçek sınav öncesi adaya tecrübe kazandıracaktır. Aday bu bilgi birikimiyle sorulara nasıl yaklaşacağını ve soruları nasıl çözeceğini, hangi yolları kullanacağını, ne kadar süre ayıracağını ve nelere dikkat edeceğini öğrenir.
KPSS sorularının özellikle yoruma dayalı olması yani bilgiden ziyade öğrencinin bilgi birikimini kullanmayı ölçen nitelikte olması tecrübeli olmayı ön plana çıkarmaktadır. Tecrübe ise çözülen soru miktarıyla ölçülür. KPSS´de başarılı olmayı hedeflenen adayın test çözerken “bir sorudan ne çıkar canım” diyerek o soruyu yok sayması en büyük hatadır. Çözülen her bir soru tipi aday için bir avantajdır. Sınava hazırlanan adayın çözemediği her sorunun doğru cevabını öğrenmesi gerekir.
Test Çözme Becerinizi Arttırın:
1. Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce o konuyu iyi öğrenmelisiniz. Soru çözerek de öğrenip öğrenmediğinizi kontrol etmiş olursunuz.
2. Amaç KPSS’de başarılı olmak ise KPSS niteliğine uygun sorular çözmelisiniz.
3. Soruları kendinize zaman tanıyarak çözün. Çünkü gerçek sınav sadece bilginizi değil bilgi kullanma hızınızı da ölçmektedir. Bu yüzden 120 soru için 120 dakika süre tanınmaktadır.
4. Her sorunun size sınavda sorulabileceğini düşünerek yanıtlamaya çalışın. Çözemediğiniz veya yanlış çözdüğünüz sorunun mutlaka doğru çözümünü öğrenin.
5. Soruyu çok fazla okuyarak zihninizi karıştırmayın.
6. Soruyu çözmenizi sağlayacak soru metninde yer alan önemli kelimelerin altını çizin.
7. Her gün belirli miktarda soru çözmeye çalışın. Soru çözmek sizde bir alışkanlık olsun.
8. Soru kökünü ve soru paragrafını anlamadan şıkları okumaya başlamayın. Önce size verilenleri ve sizden istenenleri iyi belirleyin. Bu sizin cevabı daha kısa sürede ve daha doğru bir şekilde bulmanızı sağlayacaktır.
9. Bütün şıkları okumadan doğru olduğuna inandığınız şıkkı işaretlemeyin. Çünkü bazı sorular sizden en doğru cevabı bulmanızı ister.
10. İki cevap da birbirine benziyorsa, cevap, büyük ihtimalle ikisi de değildir. İki şık birbirinin zıttaysa, bunlardan biri doğrudur.
11. Yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk tahminde bulunduğunuz cevabınızı değiştirmeyin.
12. Doğru çözdüğünüzden emin olmadığınız soru ve sorular varsa o soruya hemen değil de birkaç tane soru çözdükten sonra bakın.
13. Yanlış çözdüğünüz sorulardan ötürü ümidinizi kaybedip karamsarlığa düşmeyin. Çünkü her yanlış çözdüğünüz soru şayet doğru çözümünü öğrenirseniz sizin için bir kazançtır.
14. Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın. Her öğrencinin çözemeyeceği sorular mutlaka çıkar.
15. Uzun paragraftan oluşan soruları “uzun soru zordur” yargısında bulunarak o soruyu okumadan geçmeyin. Paragraf sorularının en önemli özelliği cevabının paragrafın içinde gizli olmasıdır.
16. Paragraf sorularında önce soru kökünü okursanız paragrafı daha kolay ve kısa sürede anlarsınız. Bu ise soruyu daha çabuk çözeceğiniz anlamına gelir.
17. Doğru cevaba daha kısa sürede ulaşmak istiyorsanız yanlış olduğuna inandığınız şıkları hemen eleyin. Kalan şıklar üzerine düşünün.
18. Sayısal sorularda işlemleri mutlaka kaleminizi kullanarak yapın.

KPSS TARİH  Dersi  Çalışma  Taktikleri
Adayların zorlanacakları derslerden biri de KPSS de Tarih dersidir. Bu ders içinde yorum gerektiren sorular mutlaka vardır. Ancak Türkçe dersi gibi tüm soruları yoruma dayalı olmadığı; çoğu bilgiye dayalı yorum sorusu olduğundan, bilen aday için zor olmayacakken, KPSS Tarih bilgisi yeterli düzeyde olmayan ve eksik olan adaylar bu soruları yapmakta zorluk çekeceklerdir. Bu sebeple,
Tarih dersinden konular çalışılıp ezber gerekenler ezberlenmeli, her konu ile ilgili önceki senelerde çıkmış sorular gözden geçirilmeli ve her konudan çıkabilecek soru tiplerine bakılmalıdır. Yine konu ile ilgili bol test çözülmeli. Deneme sınavlarına girilerek yapılamayan sorular tespit edilip noksanlıklarınız tamamlanmalıdır.
TARİH DERSİNDE BAŞARILI OLMAK İÇİN
1) Konular öğrenilirken neden ve sonuçları iyi kavranmalı,
2) Ezberlemeye değil yorum ve düşünülmeye yönelmeli.
3) Ders sırasında not tutulmalı. Önemli yerlerin altı çizilmeli,
4) Konular dersten sonra yüksek sesle tekrar edilmeli. İlgili sorular çözülmeli,
5) Konular bir bütün halinde öğrenilmeli. Anlaşılamayan yerler öğretmenlere, arkadaşlara sorulmalı,
6) Geçmiş yıllara ait sorular incelenmeli,
KPSS COĞRAFYA Çalışma Taktikleri:
1)KPSS Coğrafya dersinde Olayların nedenleri ve sonuçları iyi incelenmeli, konular bütünlük içinde öğrenilmeli,
2)Coğrafyada Konular çalışılırken gerekli araçlardan (atlas, grafik, şekil, vb.) yararlanılmalı,
3) Konu içinde geçen kavram ve tanımlar iyi öğrenilmeli,
4) Sistemli tekrarlar yapılmalı,
5) Tekrarlardan sonra konular ile ilgili sorular çözülmeli,
6) Sorularda istenen bilgileri ezberlemek yerine açıklama ve sonuç çıkarmaya yöneltilmeli,
7) Konu eksiklikleri giderilmeli,
8) Sorularda verilen her bir maddenin yeni bir soru kökü olabileceği düşünülerek sorular iyi incelenmeli, açıklamalar yapılmalı,
9) Geçmiş yıllara ait coğrafya soruları incelenmeli,
10) Dersle ilgili anlaşılamayan yerlerde öğretmenlere, arkadaşlara danışılmalı.
KPSS TÜRKÇE Çalışma Taktikleri:
KPSS Türkçe dersi Kpss adayları tarafından öğretmen desteğine en az ihtiyaç duyulan bir ders olarak bilinir. Halbuki yorum gerektiren bir ders olmasından dolayı bakış açınızın yönlendirilmesinde öğretmen desteğine ihtiyaç vardır. Türkçe soru yapmanın kolay olduğu bir derstir. Ancak en çok soru yapılan bir ders haline de gelmiştir. Sorular daha çok kavrama gücü, kavradığını hızlıca yorumlama ve okuduklarından ilişki kurma yeteneği gerektirdiğinden sadece bilgi yeterli değildir.
Yetenekli ve bilgi düzeyi yeterli olan adayların başarılı olma şansı fazladır. Yetenekler kalıtsaldır. Ancak çalışma ile bir yere kadar geliştirilebilirler. KPSS Türkçe‘den en faydalı çalışma bol kitap okuma olarak tavsiye edilebilir. Bu arada gramer bilgilerinin öğrenilmesi de ihmal edilmemelidir.
KPSS MATEMATİK Çalışma Taktikleri:
Dershaneye gidiyorsanız sınıfta hocalarınızın anlattıklarına, çözdüğü örnek sorulara dikkat etmelisiniz. KPSS Matematikte anlatım azdır. 5-10 dakika içinde bir kural verilir ve o kuralla ilgili örnek sorular çözülür.
Matematik dersi genellikle öğretmen desteğinin en çok gerekli olduğu derslerden biridir. Verilen kuralı kavramadan soruları çözmek pek mümkün değildir. Önce kural öğrenilmeli onunla ilgili örnek sorular çözülmeli kitaptan soru çözerek hazırlık yapılıyorsa çözümlü sorular incelenmelidir.
Daha sonra bu konudan bol pratik yapılmalı veriler değiştirilerek çözülen örnek sayısı arttırılmalıdır. Sınıf hocanızın yaptığı konuyla ilgili testteki netler gözden geçirilmeli yapılamayan sorular üzerinde durulmalıdır.
Denemelerde o konularla ilgili değişik soru tipleri inceleyebilmek için derginizdeki ve değişik kitaplardaki soruları çözmelisiniz. Dergiden hazırlık yapan adaylar örnek çözümleri ve konuları inceledikten sonra soru çözümüne diğer kitapları çözmeye geçebilirler.
Matematik dersi bol pratik yapmayla halledilebilecek bir ders olduğundan her konu için yukarıda bahsedilen hazırlıklar yapılmalıdır. Test soruları çözülürken falan kolay, falanı bilmiyorum diye geçiştirilmemeli bütün soru tipleri incelenmelidir. Deneme sınavlarıyla sıkı sıkı durumunuzu gözden geçirmeli yetersiz olduğunuz konularda hazırlıklar tamamlanmalıdır. KPSS Matematikte Adayların en çok zorlandıkları konulardan bol örnek çözülmelidir.
Geometri dersi yorum ve bakış açısı gerektirdiğinden pratik arttıkça şekillerden hayal edebilmeniz kolaylaşacaktır. Bu ders devamlı tekrar gerektiren derstir. Konu biriktirmeden zamanında tekrar yapılmalıdır.
Eğitim Bilimlerine Nasıl Çalışmalıyız ?
Öncelikle 120 sorudan oluşan Eğitim Bilimleri testini yıllara göre ele almak gerekiyor. 2006'dan hatta 2007'den önceki sınavlarda soruların büyük çoğunluğu birçok kaynakta verilen örneklerle benzerdi. Ancak 2008 ile birlikte sınav soruları yeni yaklaşımlar ekseninde yorum ağırlıklı olmaya başladı. Bu durum şu sonuçları ortaya koymaktadır.
A) Konularla ilgili kavramların bilgisine tam hakimiyet, gerektiren beceriler: " Kavramları ve benzer kavramları birbirinden ayırabilmek örnek ezberlemektense konunun özünü kavrayabilme "
B) Farklı örnekler üzerinden düşünebilme gerektiren beceriler: " Kavramlarla ilgili olarak kalıp örnekleri ezberlemektense farklı örnekler üzerinde de çalışabilme."
C) Kavramları uygulama - yorumlama - analiz etme - karşılaştırma gerektiren beceriler: " Kavramların sadece bilinmesi sınav için yeterli değil bu kavramlar üzerinde yaratılacak örnek olay - durumları yorumlayabilme"
120 tane sorudan oluşan eğitim bilimleri testini 3'e bölersek :
1. KISIM ortalama 70 sorunun yer aldığı ve piyasadaki kaynakların soru bankalarını, testlerini, deneme sınavlarını çözen konuya ortalama düzeyde hakimiyeti olan öğrencilerin yapabileceği kolay soruların yer aldığı kısım. Bu 70 soru için bol bol soru çözmeniz, çıkmış soruları bitirmeniz faydalı olacaktır.
2. KISIM ortalama 25 sorunun çıktığı görece zor soruların yer aldığı bölümdür. Bu bölümdeki sorular konu olarak bilinen fakat farklı örnekler ve soru kalıpları ile karşılaşıldığından yapılamayan kısımdır. Tabiri yerinde ise bildiğimiz halde soru farklı soru kalıpları geldiği için yapamadığımız ( özünde yorumlama ve bilgi eksiğimizin olmasından) sorulardır. Farklı soruların yer aldığı diğer yayınları da mutlaka çözmelisiniz.
3. KISIM ortalama 25 sorunun sorulduğu ve önceki yıllarda sorulan sorulara benzemeyen ve birçok kaynakta sorulmamış anlatılmamış konuların ya da soru kalıplarının yer aldığı ve sınavın asıl belirleyicisi olan kısımdır. Türkiye çapında belli bir ağırlığı olan ve ön plana çıkmış KPSS yayınlarını da takip etmeniz yararınıza olacaktır. 2012 baskısı ve yeni yaklaşımlara yönelik hazırlanmış kitapları kesinlikle takip edin.
Kaynak:www.kpssdershanesi.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder