9 Ocak 2012 Pazartesi

KPSS 2012

Kpss 2012
KPSS bir maraton koşusu gibidir. Uzun mesafeli koşular, yarışçının kendini iyi tanıması gerektirir. Çünkü uzun mesafeleri koşarken enerjisini iyi ayarlaması gerekmektedir. Bitiş çizgisine kadar götüremeyeceği birincilikler için depar atmayıp enerjini dengeli kullanmalıdır. Yarışı kazanmak için bitiş çizgisine az bir mesafe kalıncaya kadar sabit bir tempoda, bitiş çizgisine yaklaştıktan sonra ise artan bir tempo ile koşusuna devam etmelidir.
 
            KPSS için de aynısı geçerlidir. Büyük bir azim ve iştah ile ilk birkaç ay kitapları devirip denemelerde birinci olmak kulağa hoş gelebilir. Ama sınava birkaç ay kala bıkkınlık hissinin yaşanması, tüm çalışmaların çöpe gitmesine sebep olabiliyor. KPSS çalışırken bence en önemlisi, ders çalışma azim ve enerjimizin sınav tarihine kadar olan zaman dilimine yayılması ve sınava 2–3 ay kala depar atmaktır. Sınavı kazanacakları ve kaybedecekleri belirleyen süre sınava son 1–2 ay kaladır. Bazıları o güne kadar depar atmanın verdiği yorgunluğu, bitiş çizgisine varamadan tükenerek yaşar. Bazıları ise bitiş çizgisine az bir mesafe kala depar atarak tüm rakiplerini geride bırakabilir.
 
KPSS’ye hazırlanırken ilk etapta uzun vadeli bir plan yapılmalı. Uzun vadeli plan çok detaylara inmeden çerçeve program şeklinde olmalıdır. Çerçeve planda tüm konular bir yıllık sürece yayılmalı.  
 
Çerçeve plan hazırlayacaklara tavsiyeler.
 
KPSS’ ye evde mi yoksa kursta mı hazırlanacaksınız? Öncelikle buna karar verin. Eğer evde hazırlanacaksınız, çalışma odanızı, çalışma masanızı ayarlayın. Dikkatinizi dağıtacak öğeleri ortadan kaldırın. (İnternet bağlantınızı kapattırın, kablolu TV aboneliklerinizi iptal edin, Play Station’ı satın ya da ortadan kaldırın.) Fedakarlık yapmadan, hobilerimizden feragat etmeden başarıya ulaşmamız imkansız.
 
Kız arkadaşınız ya da nişanlınız ile konuşun anlaşın. KPSS hazırlık sürecinde ona yeterince vakit ayıramayacağınızı ve onun da sizi bu konuda anlaması gerektiğini anlatın. Bu konu ile ilgili olarak benim uyguladığım bir yöntem vardı, 45-50 dakika ders çalıştıktan sonra 10 dakika mola verirdim. Bu molalarda kız arkadaşınıza mesaj atabilir ya da arayabilirsiniz. Sakın telefonda konuşurken süreyi uzatmayın. Aksi halde telefonda konuşmaktan beyniniz yorulur, ders çalışamazsınız. KPSS!!
 
Hangi konularda eksikleriniz var. Eğer daha önceden sınava girdiyseniz nerelerden soru kaçırdığınızı, netlerinizi, hangi soru tiplerinden soru kaçırdığınızı analiz edin. Dikkat hatası yapıp yapmadığınız belirleyin. Eğer ilk kez sınava gireceksiniz. Hakim olduğunuz alanları ve hiç bilgi sahibi olmadığınız alanları tespit ediniz.
 
Genel Kültür ve Eğitim bilimleri için kaynak taraması yapın. Sınava hangi kaynaktan hazırlanacağınıza karar verin. Eğer kaynak seçiminde kararsız kalırsanız en çok bilinen kaynaklardan birini seçerek vakit kaybetmeden çalışmalarınıza başlayın. KPSS’ de en çok bilinen kaynaklar; Yargı, İhtiyaç, Pegem vs.
 
Çerçeve planın ilk aylarında denemeleri 2 haftada bir yapın. Konu anlatımları çalıştıktan sonra konu tarama testleri ve genel tekrar testlerine ağırlık verin.
Çalışmalara başlamadan önce uykunuzu düzene koyun. Düzenli çalışmak için düzenli hayat, düzenli hayat için düzenli uyku şart.
 
Çerçeve plan hazırlandıktan sonra aylık hedefler belirlenerek çalışma programı oluşturulmalı. Aylık plan hazırlanırken, dikkat edilmesi gereken hususlar;
Kesinlikle tek bir konuya odaklanıp 3-5 gün zarfında o kitap bitirmeyi kendinize hedef edinmeyin. Çünkü toplu çalışma ilk zamanlar netlerinizde artış sağlasa da ilerleyen günlerde netleriniz düşmeye başlar.
Aralıklı olarak ve konuları parçalara bölüp zamana yayarak çalışın. KPSS Nasıl Çalışılır yazımda kendi çalışma yöntemimi anlatmıştım. Başarıya ulaşmamı sağlayan programdı. Tüm kitapları 3 ay gibi bir süre zarfında bitirip soru bankalarına yönelebilirsiniz. Piyasadaki tüm soru bankalarını da çözebilirsiniz. Bunu yapmanız daha iyi bir başarı getirebilir. Eğer Sınava 3 gün kalıncaya kadar bu tempoda bir çalışma yürütebileceksiniz. Gözlemlerime dayanarak söylüyorum, kasım, aralık, ocak, şubat aylarında dershane denemelerinde tartışmasız olarak birinci olan arkadaşların başarıları mart, nisan aylarında çakılı kalır, sonrasında ise aşağılara inmeye başlar. Çünkü piyasada çözmedik soru bankası bırakmamıştır. Fakat yanlış zamanda atağa kalktığından tüm enerjisini sınav günü gelmeden bitirmiştir.
 
Elinizin altında yaprak testler bulundurun. Gündüz hangi konuyu çalışırsanız akşam o konuya dair yaprak testleri çözün. Çözemediğiniz bir soru, hatırlayamadığınız bir husus olursa konu anlatım kitaplarından ilgili sorunun cevabını içeren konuya göz atın. Arkadaşlar listeyi uzadıkça uzatabiliriz. Herkesin kendine göre özel durumları var. Fakat, KPSS çalışırken en temelde herkesi kapsayacak durumları sıralamaya çalıştım. Umarım faydalı olur. Yukarıda sıraladıklarımı ben bizzat uyguladım. Faydasını gördüm. 3 kez KPSS sınavına girdim. İlk yıl düzensiz çalıştım. İkinci yıl, kitapları sırası ile 3’er 5’er günde bitirdim. Fakat istikrarlı bir başarı çizgisi yakalayamadım. Sonun da yukarıda açıkladığım şekilde çalışarak ve daha önceki tecrübelerimden hareket ederek Allah’ın izni ile sınavı kazandım. Başarısızlığa uğramadan başarı ile sonuçlanacak çalışma yöntemlerini bu yüzden paylaştım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder